- Siyaset Bilimi, Hukuk, İktisat, İşletme, Muhasebe, Maliye ve Uluslararası İlişkiler gibi sosyal bilimler alanında yeterli düzeyde temel ve kavramsal bilgi.
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri izleme, kuramları öğrenme, muhakeme etme, çözümleme ve aktarabilme becerisi.
- Küresel, ulusal ve yerel düzeyde kamu politikalarını etkileyen hukuki, iktisadi ve siyasi gelişmelerin gerektirdiği yeniliklere mesleki etik kurallara bağlı kalarak kolaylıkla uyum sağlayabilme becerisi.
- Toplumsal, ekonomik ve siyasal problemleri saptama, tanımlama, veri toplama, analiz etme ve yorumlama ile bu amaçlara özgü uygun bilimsel yöntemleri uygulama becerisi.
- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde görev alma ve bireysel çalışabilme becerisi.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
- Temel hak ve hürriyetlerin, ekonomik ve sosyal hakların, çevrenin, tarihi ve kültürel değerlerin korunması konularında farkındalık.
- Toplumsal sorumluluğu olan bir yurttaş/kamu çalışanı olarak kamu yararını gözetme farkındalığı.
- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi ile en az bir yabancı dili kullanabilme becerisi.
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün kesişim alanındaki disiplinlerin temel kavramlarına hâkim olarak, bu bilgileri kamu kurumlarında uygulama becerisi.
- Kamu Yönetimi ile İşletme Yönetimi arasındaki farkların bilincine vararak, kamu yararını temel değer olarak sahiplenen kamu politikaları geliştirme becerisi.